En procés. La fórmula de la independència

A Catalunya s’han produït un total de tretze processos d’independència des del restabliment de la democràcia. És a dir: un total de tretze pobles s’han segregat d’altres pobles després d’un procés d’independència i s’han convertit en municipis lliures i sobirans.

Han estat processos molt diversos i s’han fet via referèndum, via unilateral o via amistosa amb l’altra part implicada. També s’han produït processos fallits o processos que encara ara estan en curs. I fins i tot hi ha pobles que han deixat de ser independents i han tornat a formar part d’un altre municipi, com és el cas de Medinyà. També s’han creat noves comarques fruit d’una identitat conjunta i diferenciada.

Interior del campanar de Santa Quitèria
Frame del programa pilot sobre Vilanova del Vallès; entrevista a Josep Fontbona, un dels impulsors de la independència.

El programa En procés

En Procés és un programa de televisió – o un web programa- que explicarà casos de pobles que han aconseguit la independència municipal. Tanmateix, també explicarà casos de pobles que no l’han aconseguida i de pobles que estan en procés d’aconseguir-la. La riquesa del programa és que cada poble té un procés diferent a l’anterior.

Alguns dels pobles o casos susceptibles de ser tractats en aquest programa són Vilanova del VallèsBadia del VallèsSalouSant Julià de Llor i Bonmatí, El Moianès, El LluçanèsMedinyàSaltSarrià de Ter, Riells del FaiSant Miquel de Balenya o Bellaterra, entre d’altres.

Frame Municipi de Vilanova del Vallès al rodatge En procés
Frame del programa pilot sobre Vilanova del Vallès; imatge de Vilanova del Vallès.

Què volem fer

En Procés es concep com un programa dividit en capítols curts. És a dir: cada cas s’emetrà en cinc episodis de pocs minuts de durada. L’objectiu és que el format sigui el màxim d’amè possible tenint en compte que s’emetrà ‘on line’, amb una pàgina web com a base i una bona distribució a través de xarxes socials. També hi haurà un muntage televisiu d’una mitja hora de durada que es projectarà a cada poble.

Presentador del programa En procés, capítol pilot
Frame del programa pilot sobre Vilanova del Vallès; el presentador serà el periodista Lluís Vilaró.

El presentador viatjarà a cada municipi i entrevistarà les persones que van impulsar la independència a cada poble. La història s’explicarà a través de les entrevistes. Hi haurà transicions en què el presentador es dirigirà a càmera i explicarà detalls que ajudaran a entendre la història.

El to del programa serà amè i distès, però amb un rigor històric absolut. Les entrevistes es realitzaran en localitzacions significatives dels processos de segregació.

En línies generals, l’objectiu del programa és:

• Explicar el procés d’independència de cada poble a través dels testimonis i protagonistes.

• Explicar les singularitats de cada cas i la forma amb què cada poble aconsegueix la segregació.

• La finalitat és explicar els motius, causes i conseqüències -positives i negatives- de la independència. No hi ha, en cap cas, voluntat d’adoctrinar l’espectador. En algun municipi la independència no ha resultat ser positiva, almenys econòmicament parlant.

Ajuntament de Vilanova del Vallès en el programa En procés
Frame del capítol pilot sobre Vilanova del Vallès; entrevista a la primera treballadora de l’Ajuntament de Vilanova, Mercè Viaplana.