Els capítols: els pobles a tractar durant la temporada

En procés preveu tractar entre deu i tretze casos de pobles que han viscut un procés d’independència. O que l’estant vivint.

Programa pilot: Vilanova del Vallès

Vilanova del Vallès (Vallès Oriental) És el capitol zero o programa pilot del projecte En procés. És a dir: el capítol està enllestit  i serà emès en tres parts diferents durant la campanya de captació de finançament. Concretament, es podrà veure per aquesta pàgina web i a través de les xarxes socials durant els mesos de març i abril. També està previst fer un visionat a la Biblioteca Contravent de Vilanova del Vallès a principis d’abril. 

Frame del programa pilot sobre Vilanova del Vallès; imatge del Carrer de La Palma, que partia el poble en dos municipis diferents.

Vilanova del Vallès va independitzar-se dels pobles de Montornès del Vallès i de La Roca del Vallès el desembre del 1983. Vilanova era només un barri perifèric dels dos municipis veïns. La divisió dels termes municipals era al carrer de La Palma, principal artèria de Vilanova. Els veïns van crear una associació l’any 1976 i van impulsar la segregació.

Dia de la constitució de l’Ajuntament de Vilanova del Vallès, l’any 1984. Foto cedida.

Pobles o casos que poden ser tractats

Badia del Vallès (Vallès Occidental) abans Ciutat Badia, és un nucli de blocs de pisos construït als anys 60 per acollir l’onada migratòria de l’època.  Després d’un referèndum, el 1994 va esdevenir un municipi independent. 

El Moianès és una comarca natural de la Catalunya central que va aconseguir ser reconeguda com a tal l’abril del 2015. Els deu pobles del Moianès van fer un referèndum i van votar favorablement a la creació de la comarca pròpia. 

Sant Miquel de Balenyà (Osona) nucli que anteriorment pertanyia a quatre municipis: Hostalets de Balenyà, Malla, Seva i el Brull. Actualment és una EMD de Seva. 

Salou (Tarragonès). El Tribunal Suprem va ordenar-ne la segregació de Vila-Seca en plena elaboració del projecte de Port Aventura. 

Medinyà (Gironès) va independitzar-se el 2015 de Sant Julià de Ramis, però a finals d’aquest 2017 ha tornat a annexionar-s’hi. 

El Lluçanès és una comarca natural que el 2015 va celebrar un referèndum per esdevenir comarca administrativa. Va guanyar el sí però el no es va imposar en cinc dels tretze municipis.

Fornells (Menorca; Països Catalans) és un dels pobles més emblemàtics de l’illa i pertany al municipi d’Es Mercadal. 

Sant Julià de Llor i Bonmatí (La Selva), poble que s’independitza el 22 de febrer del 1983. L’origen del poble és l’antiga colònia industrial tèxtil de Bonmatí. 

Riells del Fai (Vallès Oriental), poble que actualment forma part del municipi de Bigues i Riells.

Salou és un dels casos que es podrien tractar a En procés.